De weg naar spreekster en schrijfster

Over mij

Ik ben Joke van der Meij. Getrouwd met Johan. Samen hebben we drie dochters en een zoon. We hebben ook twee schapen, waar we gezellige wandelingen mee maken.

Ik vind het heerlijk om met creativiteit en enthousiasme te spreken en te schrijven over Bijbelse onderwerpen. Ik maak daarbij graag gebruik van alles wat ik maar kan bedenken om het evangelie en de Bijbelse boodschap te verhelderen.

 

De liefde om te spreken voor een groep zat er al jong in. Op de lagere school vroeg ik de juffrouw of meester of ik nog een spreekbeurt mocht houden. Ik haalde alles uit de kast om mijn klasgenoten iets te leren over een bepaald onderwerp. Zo stond ik op kaplaarzen met een overall aan en een juk op mijn schouders te vertellen over het leven op een boerderij. Of ik had de racefiets van mijn tante bij me en informeerde de klas over haar fietstocht door Amerika.

 

Het plezier om te spreken voor een groep is door de jaren heen alleen maar toegenomen. Met veel plezier heb ik gewerkt als buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand. Ik heb studenten pedagogiek (universiteit Leiden) getraind in presentatie- en schrijfvaardigheden. Ik heb catechese mogen geven in onze kerk. Sinds 2015 spreek ik met grote regelmaat in allerlei kerken en voor diverse doelgroepen. En met veel plezier leid ik trouwdiensten.

Om mijzelf beter te bekwamen heb ik de training geloofwaardig Spreken bij Paulien Vervoorn gevolgd. Daarnaast heb ik de theologische opleiding Sprekersroute afgerond.

Naast het spreken zit ik graag in mijn opgepimpte woonwagen om te schrijven over Bijbelse thema’s en metaforen. In september 2022 presenteerde ik met veel dank en vreugde mijn eerste Bijbelstudieboek ‘Langs het tuinpad van mijn Vader’.

Nog een aantal feitjes over mij:

  • Ik ben graag op pad in de natuur. Wandelend, fietsend (het liefst met kampeerspullen), kanoënd, zwemmend (het hele jaar door). Als ik maar buiten ben en in beweging ben.
  • Ik vind het gezellig om met anderen af te spreken, maar ik kan ook genieten van een momentje voor mezelf (beetje afhankelijk van de hormonale schommelingen in de maand).
  • Ik geniet enorm van een kop thee. Het liefst in een glazen mok, zodat ik mijn handen kan warmen en de kleur kan zien. En er gaat altijd een thermoskan mee als ik onderweg ben.
  • Ik luister graag naar muziek en bij sommige nummers moet er gewoon gedanst worden.
  • Mensen kunnen mij al van verre horen lachen en niezen. Beiden klinken namelijk nogal hard.
  • Ik ben dol op creaties, iets wat is vormgegeven: een boeket, een lied, een verhaal, een schilderij, een film, oude gebouwen en industrie.
  • Ik houd van de lucht van koeienmest. Het brengt herinneringen bij me naar boven van onze vakanties op de boerderij van mijn oom en tante.
  • Ik geniet er enorm van om met ons gezin iets te ondernemen. Maakt niet uit wat we gaan doen, gewoon met elkaar op pad gaan of gezellig een film kijken. Dan voel ik me heel rijk.
 

Spreekster

Het is een bewuste keuze geweest dat Johan zou werken en ik voor de kinderen zou zorgen. Maar toen de kinderen wat ouder werden, wilde ik mijn talenten ook op andere gebieden inzetten. In die tijd raakte ik in gesprek met Paulien Vervoorn en zij stelde mij de vraag wat ik dan het liefst wilde gaan doen. Dat antwoord kwam heel snel. Ik wilde spreekster en schrijfster worden, om zo mijn liefde voor God te kunnen delen. Maar ja, zo makkelijk als dat antwoord kwam, zo lastig leek mij de uitvoering. Want hoe word je spreekster, waar ga je over spreken, en hoe word je uitgenodigd? Of waar ga je over schrijven?

 

De inspiratie

In diezelfde periode maakte ik een wandeling met de kudde schapen van mijn zwager en herder Thomas van der Meij. De route ging dwars door het dorp Katwijk aan Zee. Voor de schapen een lastige en gevaarlijke route en dan is het fijn als er een aantal mensen helpt om de kudde in de gaten te houden. Toen ik achter de kudde liep viel het me op hoeveel verschillende schapen er zijn. Schapen die dicht bij de herder blijven. Schapen die telkens een andere route willen kiezen. Schapen die zich laten verleiden door graspollen aan de kant van de weg en de herder daarbij uit het oog verliezen. Ik zag de herder vooropgaan. De hond druk bezig om de kudde bij elkaar te houden, net de Heilige Geest. Er kwamen allerlei vragen in me op. Wat ben ik dan voor een schaap? Wat is mijn plek in de kudde? Volg ik de Herder of laat ik me ook door van alles en nog wat afleiden?

De uitwerking

Mijn zoon was ook mee en heeft tijdens de wandeling gefilmd en foto’s gemaakt. De volgende dag zag ik zijn beelden en die pasten wonderlijk mooi bij mijn gedachten en vragen. Ik ben gaan lezen in de Bijbel en heb diverse andere boeken gelezen over dit onderwerp. Daarnaast heb ik heel wat tijd doorgebracht met mijn zwager en zelf twee paplammetjes grootgebracht.
 

Zo is langzaamaan mijn eerste lezing ontstaan. Een lezing over de Here Jezus, de goede Herder, die ik ondersteun met aansprekende foto’s en filmbeelden van de wandeling met de schapen door Katwijk. Een lezing die leerzaam is, die je een spiegel voorhoudt, maar die ook troostrijk is als ik vertel over Psalm 23.

 
Met deze en andere lezingen trek ik inmiddels alweer heel wat jaren door het land om met veel plezier te spreken voor diverse doelgroepen. Wil je me uitnodigen voor een lezing, neem dan gerust contact met me op.

Schrijfster

Na het afronden van een prachtige theologische studie was de tijd rijp om een boek te schrijven. We kochten een woonwagen als werkplek waar ik in alle rust kan studeren en schrijven. Wat is dat fijn!

Het eerste zaadje voor mijn boek werd geplant tijdens een gesprek met mijn vader in zijn grote moestuin. Hij was de druiven aan het snoeien en we spraken over het beeld dat Jezus gebruikt als Hij vertelt over de wijnstok en de wijnranken. Ik ben mijn vader een jaar lang gaan volgen tijdens zijn werkzaamheden in de tuin. Ik heb hem gefilmd en bevraagd en zo ontving ik uit de eerste hand kennis over tuinieren. Daarnaast ben ik grondig gaan spitten in de Bijbel over alles wat met tuinen, tuinieren en landbouw te maken heeft. De wildgroei aan informatie moest ik ontwarren en langs een hekwerk van 19 hoofdstukken leiden.

Met een hart vol vreugde en dankbaarheid heb ik op 3 september 2022 mijn eerste Bijbelstudieboek ‘Langs het tuinpad van mijn Vader’ mogen presenteren.

Relevante opleidingen/ervaringen

Studie aan de universiteit in Leiden

Training studenten in presentatie en schrijftechnieken.

Gemeente Valkenburg ZH van 2001 tot 2005

2006-2014 in de Hervormde Kerk Valkenburg aan den Rijn

Een training van vier weken, gegeven door Paulien Vervoorn in 2016

Deeltijdopleiding aan het Evangelische College/Baptistenseminarium

Voor leiding kinderkampen in Roemenië