De weg naar spreekster

Over mij

Mijn naam is Joke van der Meij, ik ben geboren in Moerkapelle, opgegroeid in Katwijk aan Zee en ik woon in Valkenburg aan de Rijn. Ik ben getrouwd met Johan en samen hebben we vier kinderen in de leeftijd van 11, 14, 15 en 19 jaar. Het is een bewuste keuze van ons geweest dat Johan zou gaan werken en ik voor de kinderen zou gaan zorgen. Maar toen de kinderen wat ouder begonnen te worden, wilde ik graag mijn talenten ook op andere gebieden inzetten. In die tijd raakte ik in gesprek met Paulien Vervoorn (geloofwaardigspreken.nl) en zij stelde mij de vraag wat ik dan het liefst wilde gaan doen. Dat antwoord kwam heel snel: “spreekster worden, spreken over mijn Heer en God”. Maar ja, zo makkelijk als dat antwoord kwam, zo lastig leek mij de uitvoering. Want hoe word je spreekster, waar ga je over spreken, en hoe word je uitgenodigd.

 

 

De inspiratie

In diezelfde periode vroeg mijn zwager Thomas, die schaapherder is, of we hem als familie wilde helpen bij het verplaatsen van een kudde schapen. Dit betekende een wandeling vanuit de duinen in Wassenaar, dwars door het dorp Katwijk heen naar de uitwatering in Katwijk. Voor de schapen een lastige en gevaarlijke route en dan is het fijn als er een aantal mensen helpt om de kudde in de gaten te houden. Toen ik achter de kudde liep viel het me op hoeveel verschillende schapen er zijn. Schapen die dichtbij de herder blijven, schapen die telkens een andere route willen kiezen, schapen die zich laten verleiden door graspollen aan de kant van de weg en de herder daarbij uit het oog verliezen. Ik zag de herder vooropgaan, de hond druk bezig om de kudde bij elkaar te houden, net de Heilige Geest. En er kwamen allerlei vragen bij me op. Wat ben ik dan voor een schaap? Wat is mijn plek in de kudde? Volg ik de Herder of laat ik me ook door van alles en nog wat afleiden.

 

 

 

 

De uitwerking

Mijn zoon was ook mee en heeft tijdens de wandeling gefilmd. Zelf heb ik foto’s gemaakt en de dagen daarop zag ik de beelden en samen met de gedachten die in mijn hoofd waren opgekomen begon zich een heel verhaal te ontvouwen. Ik ben veel gaan lezen in de Bijbel over dit onderwerp en heb nog diverse andere boeken gelezen. Daarnaast heb ik heel wat tijd doorgebracht met mijn zwager en zelf twee paplammetjes grootgebracht.

 

En zo is langzaamaan een lezing ontstaan. Een lezing over de Here Jezus, de goede Herder, die ik ondersteun met de aansprekende foto’s en filmbeelden van de kudde van schaapherder Thomas. Een lezing die leerzaam is, die ons een spiegel voorhoudt, maar die ook troostrijk is als ik vertel over Psalm 23. 

 

Relevante opleidingen/ervaringen

Studie aan de universiteit in Leiden

Training studenten in presentatie en schrijftechnieken.

Gemeente Valkenburg ZH van 2001 tot 2005

2006-2014 in de Hervormde Kerk Valkenburg aan den Rijn

Een training van vier weken, gegeven door Paulien Vervoorn in 2016

Vanaf 2018 volg ik een deeltijdopleiding aan het Evangelische College/Baptistenseminarium

Voor leiding kinderkampen in Roemenië