Lezingen

Ben je op zoek naar een onderwerp voor een lezing? Kijk gerust even rond om er eentje uit te kiezen. Heb je zelf een onderwerp in gedachten, dan kan ik altijd een lezing op maat schrijven.

Themalezingen

De goede herder

“Ik ben de goede herder”, zegt Jezus. Wat betekent het als Hij zichzelf vergelijkt met een herder? En wat houdt het voor jou in om Hem te volgen?

De lezing wordt ondersteund  met aansprekende foto’s en filmbeelden van de kudde van herder Thomas van der Meij. Een lezing die leerzaam is, je een spiegel voorhoudt, maar ook troostrijk is.

Jezus volgen als een schaap,
Hem helpen als een herder.

Hoe word je een schaap in de kudde van de Here Jezus? Hoe groei je op van lam tot volwassen schaap? 

Tijdens de lezing hoor en zie je hoe je kunt groeien in het geloof. Maar je zult ook ontdekken dat je zelf een herder mag worden en Jezus gaat assisteren.

Prachtige foto’s en filmbeelden van herder Thomas van der Meij maken deze lezing zeer de moeite waard.

Do you say yes to this dress?

In de Bijbel worden wij, als gemeente, vergeleken met een bruid en mogen we uitzien naar een overweldigend mooie bruiloft met de Heere Jezus, de Bruidegom. 

We denken al snel aan een Nederlandse bruiloft. Als je kijkt naar een Joodse bruiloft, uit de tijd van de Bijbel, krijgen allerlei woorden van Jezus een nog veel diepere betekenis. Ook teksten die we niet zo snel in verband brengen met een bruiloft.

Geef nooit op

Hoe kan ik volharden in het geloof en hoe kunnen we elkaar daarbij helpen?

Om een antwoord te geven op deze vragen maak ik gebruik van een bergwandeling die we hebben gemaakt met onze kinderen. We moesten elkaar aanmoedigen en we moesten doorzetten om de top te bereiken.

 Deze wandeling vormt de leidraad samen met het boek Hebreeën.

Langs het tuinpad van mijn Vader

Ontmoet God in de tuin van je hart. Als een Tuinman zal Hij gaan ploegen, onkruid wieden, snoeien en alles doen wat nodig is om er een tuin van te maken waar heerlijk veel vrucht groeit tot Zijn eer.

Je mag ontdekken hoe je geloof kan groeien en hoe je daarvan kunt uitdelen aan andere mensen.

Tijdens de lezing toon ik filmbeelden van mijn eigen vader Arie Oosthoek. Met veel enthousiasme deelt hij zijn kennis en zijn liefde voor tuinieren.

Focus op het licht

De discipelen worden door Jezus geroepen om een licht te zijn in de wereld, terwijl ze bang zijn en een aantal zelfs nog twijfelt. Herkenbaar?

Hoe konden zij en kan jij een licht zijn voor de mensen om je heen? Hoe kan je een licht zijn in een wereld die soms zo donker lijkt? Hoe houd je je focus op het Licht?

Aan de hand van getuigenissen, de Bijbel en jouw bijdrage zullen we elkaar helpen om een antwoord te vinden op deze en andere vragen over licht en duisternis.

Kerstlezingen

Geef niet op Maria!

Het zal je maar gebeuren: er staat ineens een engel naast je, die je vertelt dat je zwanger zal worden en Gods eigen Zoon zal baren. Het overkomt Maria. Een jong meisje nog. Hoe zal ze reageren? Houdt ze het vol op de moeilijke weg die zij moet gaan? Op weg naar het kruis waar haar eigen Zoon ook voor haar zal moeten sterven.

Voor antwoord kijken we naar een wandeling die ik ooit heb gemaakt met ons gezin en het boek Hebreeën. Met prachtige foto’s en video’s van de wandeling en het kerstevangelie.

Van kribbe naar kruis

Waarom werd Jezus eigenlijk geboren? Wat heeft dat te maken met jouw wedergeboorte? Waarom kwamen uitgerekend de herders als eerste op kraamvisite?

Het kerstevangelie zal ik op een originele manier vertellen en in beeld brengen met filmbeelden van de kudde van herder Thomas.

Lezingen voor jongeren

Samen Bijbel lezen zorgt voor eenheid

Leidt samen Bijbel lezen tot eenheid of veroorzaakt het conflicten? Hoe stimuleer je het ene en voorkom je het andere? Hoe kan jij bijdragen aan het verstaan van de Bijbel? Aan de hand van meerdere stellingen denk je tijdens de lezing actief mee over het onderwerp.

 

Into the unknown

Heb je de film Frozen 2 gezien? De film gaat over Elza. Ze hoort telkens een stem die haar roept. Ze gaat op die stem af en waagt zich op het pad naar het onbekende. Waarom geeft Elza gehoor aan deze stem en gaat ze mee met een vreemde?

Tijdens de lezing ga je op avontuur met Elza. Maar niet alleen met Elza, je trekt ook op met de discipelen, die een vergelijkbaar avontuur beleven. Ga je mee? Leuk om van tevoren als groep de film te bekijken.

No fear

Er staat zo vaak in de Bijbel: ‘vrees niet’, ‘weest niet bang’. Maar hoe moeilijk is dat in het dagelijks leven? Misschien ken je het wel: faalangst, sociale angst, bang om je mening te geven of om voor je geloof uit te komen, bang dat je iets ergs zal overkomen.

Van discipelen in de Bijbel kan je veel leren van het omgaan met angst. Ook hoor je getuigenissen van mensen die in moeilijke situaties toch staande bleven door de kracht van de Heer.

Lezing op maat

Een nieuwe lezing

Het is ook mogelijk om zelf een thema aan te dragen waar ik een lezing over kan schrijven.